För att generera maximalt med vinst från en rumsreservation så kommer du som hotelloperatör att behöva anamma ett robust angreppssätt till er prissättningstrategi. Hur ni som hotell sätter era priser kan ha en direkt inverkan på hur sista raden ser ut och vad ni har för rykte om er i marknaden.
Att ta fram en prissättningsstrategi
Att sänka priserna kan initialt skapa lite intresse i er produkt och anläggning, hos de kunder som är priskänsliga – men detta är inte en hållbar strategi, eftersom prissänkningar sällan förbättrar företagets omsättning genom att höja beläggningen på lång sikt.
För att prissättning ska ha en inverkan på sista raden, måste den även kombineras med en hushållsam vinkel när det gäller de operativa kostnaderna, till exempel om det är möjligt att minska det ni betalar i provision till OTA:s så kommer det ha en direkt inverkan på vad ni tjänar den månaden.
Alltså – det är inte endast priset som måste tas i hänsyn, utan även distributionskanalerna som kunderna kommer in via.
Utvärdera era distributionskanaler
Bokningskanaler så som er egen hemsida och OTA:erna (Online Travel Agents, så som booking.com) bör regelbundet utvärderas för att kunna se vad kostnaderna ligger på kontra intäkterna som kanalen drar in.
En del av att driva ett företag är att hantera variabla och fasta kostnader då dessa har en stor inverkan på hur mycket vinst företaget gör. Att optimera distributionskanalerna så att dessa kostar er minsta möjliga summa och genererar största möjliga omsättning bör vara högt upp på prioritetslistan.
Varje enskild kanal bör spela en specifik roll i den marknadsföringsblandning ni har valt att gå med, snarare än att förlita sig på en enda kanal. Till exempel kan en OTA vara till stor hjälp på kort sikt men det kan visa sig vara en kostsam taktik att ha över tid.
Ni bör utvärdera hur mycket affärer ni får direkt via er egen hemsida, då direktbokningar kostar mindre, ni tjänar mer, och tillåter er att skapa en relation direkt med kunden.
Som kund, oavsett vad vi köper, så frågar vi alltid oss själva, ”är detta bästa möjliga pris?”. Ibland som hotelloperatörer händer det att vi får en konkurrent på andra sidan gatan, det kan hända att ni har likartad prissättning, men vad som gör själva skillnaden i slutändan är upplevelsen som kunden fick av vistelsen.
Gäster som kommer direkt via en direkt bokningskanal kommer ge er möjligheten att förstå deras specifika behov och ni kan då bygga ett känslomässigt band mellan dem och ert hotell.
Så nästa gång, även om hotellet på andra sidan gatan är billigare, ett känslomässigt band med er anläggning kommer att skydda er från priskonkurrens och en fantastisk upplevelse för gästen kommer att fortsätta bygga på lojaliteten.
En välstrukturerad prisstrategi kan öka era marknadsandelar och potentialen för ökad intäkt. Samtidigt så finns risken att en felaktig prisstrategi kan göra motsatsen och då börjar ni släntra efter jämfört med konkurrensen i trakten.
En prisstrategi definierar processen för att sätta priset på rummen för att maximera intäkterna vid ett specifikt pris. Det vill säga, att ni säljer rummen som är tillgängliga för högsta möjliga pris.
Prissättning kan vara dynamisk och utgå ifrån förändringar i efterfrågan, den lokala konkurrensen och säsongen. Följande är några förslag på hur ni kan tackla dynamisk prissättning genom att snabba på bokningstempot, öka marknadsandelar och förhoppningsvis förbättra den resultatet på den sista raden.
Var inte girig
Om du är den enda anläggningen i staden och det är ett stort evenemang på gång, så att du vet att efterfrågan på rummen kommer att vara stor, så bör detta givetvis reflekteras i priserna. Men det är viktigt att se till att det inte skiljer sig för mycket från det normala, hitta ett pris som känns rimligt och låt inte girigheten ta överhanden.
Till syvende och sist så är målet att bygga ett företag som gör resultat på lång sikt, med lojala och nöjda kunder som vill ert bästa och kan hjälpa till när efterfrågan är lägre. Att sätta priserna för högt kommer att förhindra er från att uppnå detta.
Att välja en tydlig prispositionering för era normala priser, eller basprisen, kommer att stärka uppfattningen av det värde ni erbjuder era kunder.
Spela marknaden
Sätt priset på ert billigaste rum till att vara det billigaste rummet i trakten och prissätt de andra rummen till att vara likvärdigt pris med konkurrenterna om du vill penetrera marknaden.
Eller om du är ute efter att ta en position bland de högre priserna, hitta en konkurrent och sätt ett pris baserat på deras pris och prissätt ett annat rum till något högre.
Att matcha priserna på ett strategiskt vis låter kunderna se hur ni positionerar er, med möjligheten att göra en ”upsell” (sälja en dyrare produkt än kunden ursprungligen efterfrågade) till ett dyrare rum med extra små detaljer eller inkluderade tjänster som rättfärdigar det högre priset.
Kampanjer
Erbjud en kampanjkod till gäster som bokar direkt, försök få dem att dela med sig utav kampanjkoder till vänner och familj så att de också kommer till er anläggning.
Att vara husdjusvänlig kan vara ett stort plus för många gäster, genom att öppna era dörrar till gästernas husdjur kan ni lyckas attrahera ett annat kundsegment än det ni vanligtvis når, och kan ta en liten extra kostnad för era ytterligare tjänster.
Om ni har besökare som är där på grund av jobb, så föreslå att de ska stanna en natt eller två extra efter att jobbet tagit slut, genom en särskild förlängningsrabatt. Det kan hjälpa er ge en knuff åt rätt riktning när det kommer till beläggning, till en låg kostnad.
Direktbokningar
Kundnöjdheten har en direkt korrelation med den digitala närvaro er anläggning har. När kunder får sin information om hotellet online, så kan inte längre hotellägare ignorera behovet av en integrerad bokningsmotor för att kunna kontrollera upplevelsen av bokningen.
Upplevelsen av att boka via anläggningens egna hemsida måste vara likvärdig med upplevelsen av att boka hos en av de större OTA-operatörerna (så som hotels.com, booking.com) och ge kunden en känsla av trygghet av att bokningen har gått igenom som den ska.
Happybooking är först och främst ett bokningssystem, eller ”Property management system” som det heter på engelska. Det innebär att vi hjälper er med tråkig administration och hjälper er att automatisera uppgifter som vanligtvis tar er tid i onödan. Istället kan ni lägga er tid på att driva mer intäkter till företaget. I snitt så säger våra kunder att de får tillbaka 10h i veckan – tänk på hur mycket ni hade kunnat utveckla företaget med den tiden!
Vår gästbloggare är John Kennedy. John är en konsult inom hotellbranschen, som hängivit sig åt att hjälpa hotell och andra liknande företag förbättra sitt resultat genom marknadsföring, prissättning och effektiv drift. www.kennedyandersson.com
Bilden kommer från www.pixabay.com